Acne & Perawatan Blemish

Kerana risiko teratogen, pesakit, farmasi, dan prescribers perlu mendaftar dengan AS Makanan dan Obat Administrasi adalah risiko pengurusan program iPLEDGE sebelum melaksanakan isotretinoin terapi. Ada terhad bukti fisik kaedah (contohnya terapi laser, terapi cahaya, kulit kimia) dan pelengkap terapi (contohnya disucikan racun lebah, rendah bina beban diet, minyak pokok teh). Walaupun kelenjar minyak aktiviti di kulit kenaikan peringkat akhir kehamilan, kehamilan belum pasti berkaitan dengan teruk tahap jerawat.

Ini mungkin ditetapkan sendirian atau dalam kombinasi dengan bahan-bahan lain. Ilmuwan pertama hipotesis yang jerawat adalah penyakit folikel rambut kulit dan berlaku kerana penyumbatan liang oleh air yang tinggi. Pada tahun 1880-an, mereka diperhatikan bakteria mikroskopik dalam sampel kulit orang dengan jerawat. Penyelidik percaya bahwa bakteri menyebabkan komedo, mengasingkan pengeluaran dan akhirnya jerawat. Pada awal abad ke-20, kulit menyedari bahawa tidak satu dibayangkan faktor benar-benar menyumbang untuk penyakit dalam keseluruhannya.

Kulit kimia boleh digunakan untuk mengurangkan penampilan parut jerawat. Scrub ringan termasuk orang-orang yang menggunakan pfc asid, asam laktat, teh, Jessner penyelesaian atau sebuah tumpuan yang lebih rendah (20%) asid trichloroacetic. Ini scrub hanya memberi kesan kepada epidermis lapisan kulit dan boleh berguna dalam rawatan dangkal parut jerawat, serta kulit pigmentasi perubahan yang disebabkan oleh radang jerawat. Kepekatan yang lebih tinggi trichloroacetic acid (30-40%) dianggap sederhana kekuatan scrub dan mempengaruhi kulit seperti yang mendalam papillary dermis. Formulasi trichloroacetic asid, tertumpu kepada 50% atau lebih, dianggap kimia dalam kulit. Anaerobik bakteria spesies Cutibacterium jerawat menyumbang untuk pembangunan jerawat, tetapi peranan yang tepat yang tidak difahami.

Jerawat dan sistem imun telah menunjukkan janji pada awal percobaan klinis untuk memperbaiki jerawat. Jika lampu biasa digunakan segera setelah memohon kepekaan bahan untuk kulit, seperti aminolevulinic asid atau methylaminolevulinate, rawatan dipanggil photodynamic . PDT telah yang paling bukti yang mendukung untuk semua cahaya terapi kaedah. PDT merawat jerawat dengan berbagai bentuk cahaya (contohnya, cahaya biru atau lampu merah), yang secara pilihan sasaran pilosebaceous unit. Secepat cahaya mengaktifkan kepekaan bahan, radikal bebas dan oksigen reaktif spesies yang terbentuk pada kulit, yang secara khusus merosakkan kelenjar minyak dan membunuh C.

Air yang tinggi adalah bahan alami yang melumasi dan melindungi kulit. Dikaitkan dengan peningkatan pengeluaran minyak perubahan dalam cara di mana sel-sel kulit matang, bahkan mereka untuk menyumbat folikel liang. Biasa digunakan antibiotik yang sama digunakan untuk kulit atau diambil secara lisan termasuk clindamycin, erythromycin, metronidazole, sulfacetamide, dan tetracyclines (sebagai contoh, doxycycline atau minocycline). Doxycycline 40 miligram sehari (rendah dosis) muncul untuk bersenang-sama keberhasilan 100 miligram harian dan mempunyai kurang pencernaan kesan sampingan.

Ia juga satu alternatif yang baik untuk gel jika kulit anda tidak menerimanya dengan baik, dia menambah. Jika menyimpan uang anda untuk tahun yang masih tidak membuat penyok di dana yang anda butuhkan untuk mendapatkan mewah rawatan laser yang membuang bekas jerawat, jangan berkecil hati. Pasti, kita semua telah mendengar bahwa pasta gigi atau alkohol boleh membantu kering zit, tetapi DIY banyak rawatan tidak penyelesaian untuk merawat jerawat. Sebenarnya, menggunakan pasta gigi atau menggosok alkohol adalah lebih mungkin menyebabkan iritasi dan kekeringan daripada merawat sebenar jerawat.