Studio shot of young beautiful woman

Apa Itu Jerawat? Gejala, Penyebab, Diagnosis, Pengobatan Dan Pencegahan

Ini jenis jerawat lebih biasa di kalangan orang-orang dari dalam wanita. Ketika wanita mendapatkan jerawat cystic, mereka sering mengalami wabak pada masa-masa tertentu pada mereka haid dan sering di bawah setengah dari wajah mereka. Dalam beberapa kasus, doktor boleh menyuntik steroid secara langsung ke dalam gumpalan dan kista untuk mengurangkan saiz luka, dan juga menyakitkan radang. Meningkatkan anda jelas kulit rutin dengan pilihan kami jerawat produk yang direka untuk merawat pelbagai jenis masalah jerawat. Sama ada anda berjuang jerawat atau mencegah penampilan tempat, kami jerawat produk yang telah anda dilindungi. Lihat koleksi kami jerawat kulit peduli produk untuk mencari salah satu yang tepat untuk rutin anda.

Teh bekerja dengan mogok dan membubarkan minyak berlebihan, perlahan-lahan pengelupasan kulit untuk membuang sel-sel kulit mati, dan mengurangkan radang untuk mengurangkan pigmentasi dan menenangkan kulit. Arang dan 2% teh pek satu-dua pukulan terhadap jerawat, ditambah kasar tekstur menyediakan fizikal pengelupasan untuk menyumbat liang. “Ini adalah sebuah pembersihan sesuai penyelesaian jika kau mempunyai kulit yang berminyak dan tersumbat liang dengan whiteheads dan bintik hitam, tanpa banyak radang jerawat,” kata Raja.

Ablative laser juga telah digunakan untuk merawat aktif jerawat dan mereka parut. Ketika ablative laser digunakan, rawatan sering dipanggil laser pelapisan, sejak, seperti yang disebutkan sebelumnya, seluruh lapisan atas kulit yang menguap. Ablative laser yang berkaitan dengan lebih tinggi kesan buruk dibandingkan untuk bukan ablative laser, contoh yang postinflammatory pigmentasi, berterusan wajah kemerahan, dan berterusan sakit. Fisiologi, panjang gelombang cahaya tertentu digunakan dengan atau tanpa seiring topikal bahan kimia berpikir untuk membunuh bakteri dan mengurangkan saiz dan aktiviti air yang tinggi menghasilkan kelenjar.

Jika anda memiliki kulit sensitif atau keadaan seperti eksim atau rosacea, anda mungkin perlu berhati-hati apabila memilih produk jerawat. Walaupun tidak ada satu” terbaik ” rawatan, online atau face-to-face berunding dengan pembekal perubatan boleh membantu anda memikirkan apa yang terbaik bagi anda keadaan tertentu. Klik “Mula Berunding” di atas untuk berhubungan dengan pembekal atau membaca lebih banyak tentang terbaik rawatan jerawat di blog kita. Jerawat adalah keadaan kulit biasa di mana anda kulit liang dihalang oleh rambut, air yang tinggi , bakteria, dan sel-sel kulit mati. Ini tersumbat menghasilkan bintik hitam, whiteheads, bintik-bintik dan lain-lain jenis jerawat. Ia adalah yang paling biasa penyakit kulit yang orang-orang pengalaman.

Walaupun pil estrogen lebih rendah IGF-1 peringkat dalam beberapa keadaan, teori yang boleh memperbaiki jerawat gejala, digabungkan pengendalian kelahiran pil tidak muncul untuk mempengaruhi IGF-1 peringkat dalam wanita yang subur. Cyproterone asetat-mengandungi pengendalian kelahiran pil muncul untuk menurunkan jumlah dan bebas IGF-1 peringkat. Telah menunjukkan 40 untuk 70% pengurangan luka jerawat digabungkan dengan pengendalian kelahiran pil. Kajian 2014 mendapati bahawa antibiotik oral muncul untuk menjadi sedikit lebih berkesan dari pengendalian kelahiran pil dalam mengurangkan beberapa radang luka jerawat selepas tiga bulan.

Makan kurang karbohidrat mudah seperti gula boleh mengurangkan keadaan. Rawatan yang digunakan secara langsung untuk kulit yang terlibat, seperti azelaic, gel, dan teh, adalah yang biasa digunakan. Antibiotik dan retinoids boleh didapati dalam formulasi yang digunakan untuk kulit dan diambil secara lisan untuk rawatan jerawat. Bagaimanapun, sebagai akibat dari terapi antibiotik, rintangan untuk antibiotik boleh berkembang.