Jerawat Yang Gigih Ini Benar-benar Jerawat?

Jerawat ubat-ubatan sasaran peringkat awal comedo pembentukan dan biasanya tidak efektif dalam dilihat luka-luka kulit; jerawat umumnya memperbaiki antara lapan dan dua belas minggu selepas permulaan daripada terapi. Senjata pilihan rawatan untuk rawatan jerawat teguh dan bergantung pada jenis dan tahap jerawat. Isotretinoin, diambil secara lisan, datang dekat untuk” penyembuhan ” untuk jerawat yang wujud dan digunakan untuk merawat jerawat yang teruk. Wanita yang boleh menjadi hamil mesti ambil langkah berjaga-jaga khas apabila mengambil isotretinoin, seperti ini boleh menyebabkan bahaya besar untuk janin. Yang comedo, atau asas jerawat luka, adalah folikel rambut yang tersumbat dengan minyak dan sel-sel kulit mati. Komedo boleh berkembang menjadi lebam dipanggil whiteheads dan bintik hitam.

Jerawat, juga dikenal sebagai jerawat vulgaris, adalah dipercayai yang disebabkan oleh beberapa faktor. Kelebihan pengeluaran yang normal minyak di kulit, yang disebut air yang tinggi, meningkatkan di bawah pengaruh hormon. Ini, ditambah dengan yang tidak mencukupi mengelupas kulit mati sel-sel, tersumbat folikel rambut. Folikel rambut boleh menjadi radang dan telah meningkat pertumbuhan kulit biasa bakteria, jerawat Propionibacterium.

Parut adalah lebih mungkin dalam sederhana atau teruk jerawat dan termasuk bintik-bintik hitam atau tempat-tempat di mana jerawat sekali muncul. Cara terbaik untuk mengurangi risiko parut adalah untuk meninggalkan jerawat sendirian — tidak menyentuh, memerah atau mengambil di lebam. Jika anda tidak bisa menjaga tangan anda dari wajah anda, menutupi jerawat dengan jerawat patch.

Ada banyak bentuk jerawat, termasuk whiteheads, bintik hitam, jerawat dan kista. Kebanyakan orang mengalami beberapa bentuk jerawat dalam hidup mereka, terutama remaja dan wanita di masa-masa tertentu pada mereka haid. Jerawat antara ringan sekali-sekala jerawat yang teruk, menyakitkan jerawat yang berlaku secara teratur. Rawatan untuk jerawat yang ada, termasuk perubahan gaya hidup, ubat-ubatan, dan prosedur medis.

Pertama, di sini adalah sesuatu yang anda tidak boleh lakukan jika anda punya jerawat. Mereka hanya akan memburukkan lagi jerawat, dan mereka tidak meninggalkan bekas luka kekal. Untuk merawat jerawat, pertama perlahan-lahan membersihkan wajah anda dua kali sehari dengan pH seimbang pembersih seperti Cetaphil atau Merpati. Banyak orang manfaat dari penambahan over-the-counter jerawat ubat yang mengandungi ramuan seperti gel. Krim ini kering tambahan minyak di kulit anda dan membunuh bakteria. Mereka bisa membuat kulit anda sedikit merah atau menyebabkan ia peel off pada mulanya, tetapi mereka bekerja cukup baik ketika membersihkan jerawat.

Azelaic adalah berkesan jerawat disebabkan oleh kemampuan untuk mengurangkan pengumpulan sel-sel kulit dalam folikel dan anti-dan anti radang. Ia mempunyai sedikit kulit kesan pemutihan disebabkan oleh kemampuan untuk menghalang kulitnya sintesis. Oleh itu, ia berguna dalam merawat orang-orang dengan jerawat, yang juga terlibat dengan postinflammatory pigmentasi. Azelaic juga menyebabkan miskin sambutan untuk rawatan dibandingkan dengan gel.