Lima Alasan Mengapa Anda Memiliki Jerawat Dewasa

Kadang-kadang mereka minyak kelenjar kerja lembur dan menghasilkan terlalu banyak berlendir hal-hal. Tambahan minyak boleh mengisi dan menyumbat anda liang, menyebabkan penumpukan kotoran, bakteria, dan sel-sel. Jika atas plug putih, anda punya whitehead, seperti jerawat yang banyak dari kita jadi tergoda untuk. Tetapi anda juga boleh mendapatkan letusan di bahu, lengan, kaki dan punggung.

Jerawat adalah sangat biasa keadaan kulit yang biasanya bermula pada masa remaja. Folikel rambut dan berkaitan minyak kelenjar menjadi tersumbat dan radang. Whiteheads, bintik hitam dan radang nanah yang berisi tempat-tempat yang terjadi pada wajah, leher, kembali dan dada, kerana ia adalah di sini bahwa kelenjar minyak terbesar dan paling aktif. Antibiotik Dapsone adalah efektif terhadap radang jerawat ketika digunakan untuk kulit. Ia adalah umumnya bukan pilihan pertama kerana kos lebih tinggi dan kurang jelas keunggulan atas antibiotik lain. Topikal dapsone kadang-kadang pilihan terapi pada wanita atau untuk orang-orang dengan sensitif atau gelap kulit.

Bagaimanapun, dos rendah doxycycline tidak disetujui oleh FDA untuk rawatan jerawat. Antibiotik digunakan untuk kulit biasanya digunakan untuk ringan untuk sederhana jerawat. Antibiotik Oral biasanya lebih berkesan daripada topikal antibiotik dan menyebabkan lebih cepat resolusi radang luka jerawat daripada topikal aplikasi. Disarankan terapi untuk rawatan awal jerawat vulgaris termasuk topikal retinoids, gel, dan topikal atau antibiotik oral. Prosedur seperti terapi cahaya laser dan terapi tidak rawatan awal dan, oleh kerana mereka kos yang tinggi dan terhad bukti, biasanya hanya memainkan peranan tambahan.

Isotretinoin adalah ubat preskripsi yang diambil secara lisan untuk teruk, cystic atau radang jerawat. Ia digunakan ketika cara lain tidak boleh menghalang luas parut. Isotretinoin mengurangkan saiz kelenjar minyak yang membuat kulit minyak. Ia juga meningkatkan pengelupasan sel-sel kulit dan mempengaruhi folikel rambut.

Isotretinoin hanya digunakan dalam tertentu yang teruk, jerawat cystic kes atau dalam kasus-kasus di mana yang lain rawatan tidak bekerja. Isotretinoin rawatan memerlukan tetap temu janji dengan doktor kulit anda. Usaha yang lebih baik memahami mekanisme mengasingkan pengeluaran yang sedang dijalankan.

Sebaliknya, berpegang kepada topikal over-the-counter dan resep rawatan tempat dengan teh atau gel khusus untuk jerawat, kata Dr. Hammerman. Untuk benar-benar asli noda rawatan, dia menunjukkan oleskan minyak pokok teh di tempat kejadian beberapa kali sehari dengan bola kapas. Tidak ada universal jerawat-berjuang bahan karena jenis kulit yang berbeza mempunyai keperluan yang berbeza. Bagaimanapun, mengelupas dengan bahan-bahan tersebut sebagai teh boleh menghalang liang dari menjadi tersumbat dengan sel-sel kulit mati. Jerawat produk dengan retinol dan pengelupasan asid sangat berkesan bagi mereka yang juga mengambil berat tentang tanda-tanda penuaan. Bahan-bahan ini tidak hanya mencegah liang tersumbat, tetapi juga memperbaiki penampilan baik-baik saja garis-garis dan kerutan, tidak rata warna kulit dan umur yang lain kulit yang berkaitan dengan perubahan.