Maskne New Jerawat, Dan Ini Adalah Apa Yang Menyebabkan

Walaupun jerawat dikenali sebagai remaja penyakit, anda boleh mendapatkan jerawat di mana-mana umur, terutama jika anda berkeringat banyak, gunakan kosmetik berminyak atau mengikuti diet tinggi dalam gula. Wanita yang baru saja mulai mereka tempoh boleh melihat lebih jerawat daripada biasa. Anda juga boleh menemui beberapa jerawat di hari yang besar ujian atau persembahan, seperti tekanan boleh menyebabkan wabak.

Ini biasanya pilihan pertama untuk orang-orang dengan ringan ke sederhana jerawat. Ada pelbagai aktif anti-jerawat ejen, seperti, gel, antibiotik (sebagai contoh, erythromycin, tetrasiklin dan clindamycin), retinoids (sebagai contoh, tretinoin, isotretinoin dan adapalene), azelaic dan nicotinamide . Mereka harus digunakan untuk seluruh terjejas kulit (sebagai contoh, seluruh wajah), dan bukan hanya kawasan individu, biasanya setiap malam atau dua kali hari, bergantung pada rawatan.

Ubat-ubatan seperti lithium, cortisone, hormon, iodides, beberapa penyitaan ubat-ubatan atau isoniazid boleh juga menyebabkan jerawat luka-luka. Penyelidik sedang belajar pelengkap terapi untuk merawat orang-orang dengan jerawat. Berkualiti rendah bukti menunjukkan bahwa topikal menggunakan minyak pokok teh atau racun lebah boleh mengurangkan jumlah kulit luka-luka dalam jerawat pesakit. Teh minyak pokok muncul untuk menjadi kira-kira berkesan seperti gel atau teh, tetapi dikaitkan dengan dermatitis alergi.

Hyperkeratinization kulit, radang dan kehadiran anaerobik diphtheroid bakteria boleh juga menyebabkan jerawat. Mati sel-sel kulit dan mengasingkan boleh menyumbat liang kulit. Juga, bakteria yang menjajah liang, dipanggil Cutibacterium jerawat atau propionibacteria, boleh menyebabkan radang reaksi. Hasilnya, sistem kekebalan tubuh diaktifkan, yang menyebabkan radang sel-sel untuk bermigrasi ke kawasan terlibat dan meningkatkan radang. Setelah semua, yang menyakitkan dan bengkak jerawat boleh bentuk. Dengan perubahan hormon kira-kira, jerawat sering memperbaiki di awal dewasa, tapi boleh juga yang terakhir lagi.

Mekanikal tersumbat kulit folikel dengan topi atau dagu tali boleh memburukkan lagi yang sedia ada jerawat. Bagaimanapun, jika jerawat disebabkan oleh halangan mekanikal, ia tidak dianggap sebagai bentuk jerawat vulgaris jika ia adalah sangat teknis. Ia akan menjadi satu lagi acneiform letusan dikenali sebagai Jerawat mekanikal. Beberapa ubat-ubatan juga boleh memburukkan lagi yang sedia ada jerawat; keadaan ini adalah jerawat medicamentosa bentuk jerawat. Contoh apa-apa dadah termasuk lithium, hydantoin, isoniazid, glukokortikoid, iodides, bromida dan testosteron.

Bagaimanapun, keberkesanannya dua terapi adalah kira-kira sama setelah enam bulan untuk mengurangkan beberapa radang, bukan radang dan jumlah jerawat luka-luka. Penulis analisis mencadangkan bahawa kelahiran pil kawalan mungkin pilihan pertama-line jerawat lebih antibiotik oral pada wanita tertentu kerana sama keberkesanannya pada enam bulan dan kekurangan berkaitan rintangan antibiotik. Progestin-hanya pengendalian kelahiran dengan androgenic progestins telah dikaitkan dengan teruk jerawat. Ciri khas daripada penyakit bintik hitam atau whiteheads, jerawat, berminyak kulit dan mungkin parut. Ia memberi kesan terutamanya kulit dengan yang agak tinggi beberapa kelenjar minyak, termasuk wajah, bahagian atas dada dan kembali.